Nespavost a hladina testosteronu: Jak spolu souvisí?

I když to tak nevypadá, celá lidská existence je detailně řízena hormony, které nám říkají kdy máme hlad, kdy chceme mít sex a kdy se nám bude vyplavovat adrenalin, hormon štěstí a podobně. Věděli jste ale, že na spánek může mít přímý vliv hladina testosteronu? Pokud ne, níže se podíváme na vše, co byste měli o tomto tématu vědět.

Testosteron je mužský pohlavní hormon, jehož největší množství je v organismu v pubertě. I když se považuje (ve srovnání s ženskými hormony) za stabilní, zhruba od 30 let začíná jeho množství v organismu postupně klesat. Nejde o nic dramatického, protože se uvádí, že jde o cca 1 % ročně. Dlouho si tedy nemusíte vůbec ničeho všimnout.

Na hladinu testosteronu v organismu muže má ale vliv i mnoho dalších věcí, včetně dlouhodobého životního stylu, který mu také může dát co proto. Pokud tedy v poslední době trpíte nespavostí, možná nejde ani tak o vliv stresu a starostí, ale o to, že za tím stojí andropauza a její projevy.

nespavost u mužů příčiny

Jak se projevuje nespavost (insomnie)?

Pod termínem nespavost si většina lidí představí něco jako neschopnost usnout. Ve skutečnosti se ale můžeme setkat s plejádou dalších nežádoucích jevů. Patří mezi ně třeba časté noční buzení, brzké buzení, po němž nemůžete usnout (takže jste vzhůru třeba od tří hodin ráno) a podobně.

Nespavost u mužů – příčiny

Obecně mezi hlavní příčiny nespavosti řadíme úzkost, stres a další psychické faktory. Dobře se vám nebude spát například po prodělaném traumatu, případně ani s depresí.

Dále má na spánek špatný vliv:

  • Nedostatečná psychická aktivita během dne
  • Chronická bolest
  • Nevhodné prostředí v ložnici
  • Působení modrého světla
  • Zvětšená prostata (kvůli které musíte řešit časté noční močení)

A mnoho dalších problémů, včetně zdravotních.

Nízká hladina testosteronu

Moc se o tom nemluví, ale na spánek může mít špatný vliv i nízká hladina testosteronu, ke které může přispět jak vyšší věk, tak nevhodný životní styl.

Jelikož zdravý životní styl, který má na hladinu testosteronu vliv, zahrnuje i dostatečně dlouhý noční spánek, asi vám nemusíme říkat, že můžete mít problém. V organismu mužů se testosteron produkuje především během spánku, takže se můžete snadno dostat do koloběhu, ze kterého nemusí být snadné vystoupit. (Nedostatek testosteronu může zhoršovat spánek, jelikož ale nemůžete spát, hůř se vám bude podporovat jeho normální produkce.)

Nízká hladina testosteronu se také spojuje s lehčím spánkem a s menším počtem hlubokých spánkových cyklů. Také se navíc může zvyšovat hladina kortizolu, což také nemá na kvalitu spánku dobrý dopad.

co pomáhá na nespavost

Co pomáhá na nespavost?

Zkusit můžete hned několik tipů. Mezi obecně doporučenými radami je například pravidelnější spánkový rytmus. Vždy se snažte chodit spát v podobnou hodinu a ráno v podobnou hodinu i vstávejte. V průběhu dne se také snažte omezit pospávání a extra odpočinek.

Před spaním se pokuste minimálně dvě hodiny nekoukat do obrazovky, protože modré světlo může negativně ovlivnit vaše vnitřní hodiny. Místo toho zkuste například meditaci, čtení knihy nebo psaní deníku. O extra uvolnění se může postarat i relaxační koupel.

V neposlední řadě se snažte vylepšit prostředí ve své ložnici. Klíčová je správná teplota v místnosti, která by měla být spíš chladnější. Vyměnit můžete i polštář s matrací, zvlášť, pokud se celou noc převalujete a druhý den vás všechno bolí. O dokonalou tmu se postarají závěsy/žaluzie.

Také vyzkoušejte tyto kroky doplnit o dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy na podporu normální hladiny testosteronu, které obsahují:

A další látky, které přispívají k celkové vitalitě.